Pieter Brueghel de Oude was een kunstschilder uit de Lage Landen, die in de vroege zestiende eeuw bekend werd met zijn landschapschilderijen. Vanwege zijn realistische weergave van het platteland en het boerenbestaan wordt hij ook wel “Boer Brueghel” genoemd. Zijn zoons Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude volgden hem in het vak van schilder.

Een raadselachtige kunstenaar

De jeugd van Pieter Brueghel de Oude, en hoe hij schilder is geworden, is omgeven door raadsels. Het is waarschijnlijk dat hij in Mechelen in het atelies van schilder Claude Dorizi werkzaam was. Ook is het mogelijk dat hij in de leer is geweest bij Pieter Coecke van Aelst. Ook zijn geboorteplaats is niet zeker – er worden minstens vijf plaatsen in de Lage Landen genoemd waar Brueghel geboren kan zijn.

Als je zelf reproductie van bekende schilderijen wilt kopen, kijk dan op https://nl.bgastore.be/. Behalve heel veel posters vind je daar ook kaders en lijsten om ze extra mooi te presenteren.

Werken

Wat zeker is, is dat Brueghel voor het eerst van zich deed spreken met uitgebreide, gedetailleerde doeken van religieuze taferelen (de Toren van Babel, het laatste oordeel). Deze taferelen zijn fantasierijk, groots en vaak apocalyptisch – Brueghel is hier waarschijnlijk geïnspireerd geweest door Bosch. De

Later schilderde hij veel meer naar het leven. Op zijn latere werken zien we vaak besneeuwde landschappen met boeren, schaatsers, jagers en kooplieden. Via deze zeer realistische werken krijgen we een nauwkeurig beeld van hoe het dagelijks leven in de Lage Landen er in de zestiende eeuw uitzag.