Kunst is er in allerlei vormen, hoewel de meeste mensen bij kunst voornamelijk denken aan schilderijen of beelden. Toch zijn er nog veel meer vormen van kunst: een dans of een film kan een vorm van kunst zijn, maar ook fotografie is een vorm van kunst, al heeft het even geduurd voordat men het daarover eens was.
Het verhaal van de foto
Een fotograaf kan zich als een ware kunstenaar ontpoppen: hij of zij is in staat om een tafereel of object op unieke wijze vast te leggen. Een bijzondere foto is beslist de moeite waard om te aanschouwen. Daarom worden er tegenwoordig steeds vaker foto-exposities gehouden, zoals de World Press Photo tentoonstelling. De bezoekers van dergelijke exposities kunnen geboeid naar foto’s kijken en vinden het ene fotokunstwerk mooier dan het andere. Bedenk dat ieder item een eigen verhaal kent. Dat verhaal wordt medebepaald door de interpretatie van de toeschouwer maar zeker ook door de visie van de fotograaf. De meeste fotografen proberen een diepere betekenis aan hun fotokunstwerk mee te geven.
Emoties spelen een rol
Fotokunstwerken zijn vaak toegankelijker voor het grote publiek dan andere vormen van kunst. Neem bijvoorbeeld de fotokunst van Posterton.nl die prachtige exemplaren in haar collectie heeft. We bedoelen de exemplaren van fotokunst die als ware blikvangers zijn in iedere (woon)ruimte. Vroeger werd een foto louter als een technisch procedé gezien, maar tegenwoordig kan een foto een heus kunstwerk zijn. Natuurlijk is niet iedere fotograaf in staat een kunstwerk te leveren: de emotie die een foto oproept speelt namelijk een grote rol.
Is iedere aandoenlijke foto kunst?
Als een fotograaf een afbeelding probeert te maken waarin bewust een bepaalde emotie wordt verwerkt die herkenbaar is voor het grote publiek, dan valt het vaak wel onder de noemer kunst. De foto die een ouder van zijn of haar kind maakt roept ook emotie op, maar vermoedelijk alleen bij familie en vrienden. Het is niet vanzelfsprekend dat ook het grote publiek door deze foto geraakt wordt. De bekende fotografe Anne Geddes wist van babyfoto’s echter wel fotokunst te maken.
De kunst van het fotograferen
Foto’s van objecten, steden of andere onderwerpen die normaal gesproken nauwelijks een blik waardig gekeurd worden, kunnen ook tot kunst verheven worden. Sommige fotografen verstaan de kunst om het onderwerp op zo’n manier te fotograferen dat het object ineens een bepaalde waarde of betekenis krijgt. Dat is nu ware fotokunst.