Veel kunstenaars zijn er naar op zoek. Ondanks dat ze al een tijdje schilderen duurt het soms even om het precies te vinden. Hierdoor is men vaak ontevreden of kritisch op het eigen werk. Een eigen stijl is namelijk niet zomaar gevonden. Wanneer je deze wel hebt geeft dit een goed gevoel. Mensen zullen je werk namelijk eerder gaan herkennen. Daarnaast kan een unieke stijl meestal op veel lof rekenen van anderen.

Het is heel normaal om inspiratie op te doen bij andere kunstenaars. Een eigen stijl betekent dan ook niet dat je niet hier en daar wat inspiratie van een ander mee kunt nemen. Je kunt immers verschillende inspiratiebronnen combineren. Of deze slechts deels gebruiken met allerlei eigen invloeden.

De zoektocht naar een eigen stijl is niet altijd gemakkelijk. Voor sommige kunstenaars kan deze jaren of zelfs decennia lang duren. Als het eenmaal gelukt is zal dit echter een erg bevrijdend gevoel gaan geven. Alsof je opnieuw begint, maar dan met een duidelijker doel. Daarom zijn er zoveel artiesten die hier soms jaren op wachten. Als het dan eenmaal lukt is dit geweldig.

Er zijn veel manieren om je eigen stijl te kunnen vinden. Dit gaat dus niet altijd even snel, maar dat maakt helemaal niet uit. Door veel materialen uit te proberen kun je bijvoorbeeld een eigen stijl creëren. Hiermee verbreed je jouw horizon als kunstenaar. De volgende stap is om meerdere stijlen van tekenen of schilderen te proberen. Zo kom je erachter wat jou het beste ligt. Na verloop van tijd zul je iedere keer een stapje dichterbij jouw eigen stijl komen.