Spiegels bestaan al duizenden jaren. De allereerste vorm van een spiegel was een stilstaand wateroppervlak waardoor men hun eigen spiegelbeeld kon zien. De Egyptenaren maakten ongeveer 3000 voor Christus spiegels zoals wij die nu kennen, met een handvat en een bronzen of koperen lijst eromheen. Hoewel het doel destijds alleen was om ijdelheid te stillen, is het nu ook een vaak gebruikt kunstobject die op vele manieren gebruikt kan worden en die al decennialang op doek geschilderd wordt.

Spiegels en kunst

Er zijn beroemde kunstwerken die gebruik maken van een spiegel, zoals bijvoorbeeld het schilderij ‘Venus voor de spiegel’ van Velazquez Diego, ‘De psyche’ van Alfred Stevens of ‘De vrouw voor de spiegel’ van Christoffer Wilhelm Eckersberg. Deze schilderijen hebben meerdere overeenkomsten naast het gebruik van spiegels, namelijk dat er alleen vrouwen afgebeeld worden die door in de spiegel te kijken hun ijdel- en vrouwelijkheid daarmee benadrukken. De vrouwen werden ook graag halfnaakt geschilderd, zodat de rondingen van het lichaam goed duidelijk zichtbaar waren.

Er zijn verschillende kunststromingen waarin spiegels een grote rol kunnen spelen zoals abstracte kunst waarin een versnipperde spiegel een creatief en abstract effect geeft. Ook worden spiegels vaak gekleurd. Ook in fotografie zijn spiegels populair, het is een makkelijk te gebruiken voorwerp en het geeft een kunstzinnig effect in een realistische wereld. Meer over het gebruik van spiegels in de kunst kan worden bekeken in het Rijksmuseum, die naast schilderijen ook voorwerpen tentoonstelt.

De functie van spiegels

Een spiegel heeft meerdere functies, namelijk niet alleen dat men zich er in kan zien maar het creëert ook ruimtelijkheid waardoor een kamer er groter uitziet. Ook in winkels en liften worden spiegels gebruikt om een ruimtelijk effect te creëren. Spiegels zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten, Ronde spiegels maar ook vierkante, met een rand of juist zonder rand. Inmiddels zijn spiegels niet meer weg te denken uit een doorsnee huishouden.