De afgelopen twintig jaar waren de populairste kunststijlen vooral gericht op het nieuwe millennium. Het enthousiasme over deze nieuwe tijd is nu inmiddels een beetje gedoofd, en daarmee ook de voorkeur voor stijlen als Sci-Fi en principiële kunst. Dat merk je bijvoorbeeld aan het winkelend publiek dat op zoek is naar leuke designs op kleding, die online bij NA-KD te verkrijgen is. Deze designs zijn tegenwoordig weer meer van persoonlijke aard en wat eenvoudiger, waarbij de natuur, mensen, het dagelijks leven en minimalistische kunst de toon aangeven.

Er is momenteel een opbloei te constateren van ouderwetse kunststromingen zoals de romantiek en het symbolisme. Designs die geïnspireerd zijn door deze stromingen zie je in de huidige mode terugkomen. In dit artikel kun je lezen welke kunststijlen tegenwoordig trendy zijn. Ze vormen aldus een inspiratie voor (art) kledingstukken en art prints op kleding.

Kunst met symbolen

Iconografie was een belangrijk onderdeel van de popart en de beeldtaal van de 20e eeuw en begint tegenwoordig weer aan populariteit te winnen. Of het nu gaat om gestileerde bloemen op een simpel T-shirt. cartoonachtige krabbels op jurken of eenvoudige minimalistische posters voor evenementen, kunst mag zowel opvallend – simpele felle kleuren die onderling een groot contrast vormen – als vol met symbolen – krachtige rechte lijnen en geometrische figuren – zijn. Dat betekent overigens niet dat die iconen per se betekenis moeten hebben: het gaat immers om de vorm.

Psychedelica

Psychedelische kunst heeft zijn wortels in de muziek, het drugsgebruik en de hippiecultuur van de jaren 60 van de vorige eeuw. De flamboyante, kleurrijke kunst en kleding van toen bevatte tal van chaotische vormen en herkenbare iconen. Psychedelische kunst staat dan ook voor vrijheid, het opnieuw uitvinden van jezelf en het erkennen van nieuwe, diepere waarheden. Of je nu een door de psychedelische kunst geïnspireerde jurk wilt aantrekken omdat je een nostalgische liefde voor de hippietijd koestert, of omdat je deze combinatie van vormen en kleuren gewoon fantastisch vindt: psychedelisch is in, dus kies gauw je favoriete kledingdesign uit!

Retro-futurisme

Hoe zagen onze voorouders de toekomst? De kunst uit de 19e en de 20e eeuw laat een fantasievolle, surrealistische en in zekere zin ook lachwekkend beeld van de 21e eeuw zien. We zien mensen in lange jurken en hoge hoeden die knullig aandoende auto’s en raketten besturen, primitieve mensachtige robots en complete ruimtesteden met de esthetiek van de jaren 50. Gelukkig zijn de meeste van deze voorspellingen niet uitgekomen, maar dat maakt ze juist interessant. Dit soort kunst is – mede door de fantastische elementen die erin vastgelegd zijn – prachtig om te zien en is bovendien vaak optimistisch van aard, in tegenstelling tot ons huidige, nogal duistere beeld van de toekomst. Een kledingstuk met een print van een van deze oude kunstwerken of een shirt met een moderne interpretatie van de retro-futuristische stijl, doet het dan ook goed en zorgt dat je bewonderende blikken krijgt toegeworpen op straat.