Abstracte kunst is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. Het feit dat een hoop mensen hier weinig in zien zegt al genoeg. Dit komt omdat het vooral uitgaat van duidelijke kleuren en lijnen. Abstracte kunst heeft daarom niets met de werkelijkheid te maken, maar dit is juist de bedoeling. Een vaak gehoord argument is dat abstracte kunst er niet moeilijk uit ziet om te maken. Men is dus vaak van mening dat iedereen dit in principe kan, waardoor het niet heel moeilijk is om dergelijke werken te maken. Toch is dit niet helemaal waar.

De meeste abstracte kunstenaar hebben altijd een verhaal achter hun werken zitten. Juist dit is wat het erg bijzonder kan maken. Er zit geen logica of bepaalde vorm in. Het is juist het tegenovergestelde. Deze vorm van kunst zet daarentegen wel de hersenen goed aan het werk. De namen van de grootste abstracte kunstenaars zullen mensen daarom zeker bekend in de oren klinken. Hier volgen een aantal van de grootmeesters binnen deze kunstvorm.

Piet Mondriaan

Onze eigen landgenoot Piet Mondriaan was een erg bijzonder kunstenaar. Hij begon meer als een klassieke schilder, zoals vele anderen. Gaandeweg zijn leven raakte hij echter meer en meer geobsedeerd door andere, meer experimentele vormen van kunst. Zo was hij van grote invloed op een Nederlandse kunstbeweging die zichzelf “De Stijl” noemde. Deze gebruikte graag veel neutrale kleuren en hele strakke vormen. Abstractie in de puurste vorm van het woord, om het zo maar te zeggen. Daarnaast inspireerde het andere kunstenaars en wist het nieuwe stromingen op gang te krijgen. Piet Mondriaan was in alle opzichte van grote invloed.

Kazimir Malevich

Deze Rus wordt vaak gezien als de persoon die het Suprematisme heeft uitgevonden en groot heeft gemaakt. Deze abstracte kunstvorm gaat vooral uit van vormen als vierkanten, cirkels en rechthoeken. In 1915 wist hij een schilderij te produceren wat misschien wel zijn beroemdste werk zal blijven. Het schilderij “zwart vierkant” genaamd is dan ook een van de meest bekende schilderijen binnen deze kunststroming. Malevich overleed zo’n twintig jaar nadat hij dit werk uitbracht.

Jackson Pollock

Dat Jackson Pollock een grote kunstenaar was blijkt uit verschillende feiten. Zo was er een bepaalde techniek die hij als eerste grote schilder veel gebruikte. Hij druppelde zijn verf op het doek om zo aan de slag te gaan. Dit in tegenstelling tot de klassieke manier waarop men normaal gesproken schilderde. Zijn grootste werk, het schilderij wat hij “Number 5” noemde, werd voor rond de 140 miljoen verkocht. Op het moment dat dit gebeurde was het daarmee voor een tijdje het duurste schilderij op aarde. Wat abstracte kunst betreft is Pollock zeker een van de grootste en bekendste kunstenaars. Hij werd slechts 44 jaar oud en stierf in het jaar 1956.