Wanneer er een museum in Nederland is wat er toch wel met kop en schouders bovenuit steekt dan is dat het Rijksmuseum. Dit is te vinden aan het ruime Museumplein in Amsterdam. Het is erg geliefd bij allerlei bezoekers. Deze komen zelfs van over de hele wereld. Een toerist die naar Amsterdam komt en enige liefde voor kunst bezit zal deze trekpleister dan ook zeker niet overslaan. De kracht van deze plek is vooral de enorme collectie. Al is het gebouw op zich al zeker een bezoek waard. Wanneer je er zelf wel eens voor gestaan hebt kun je dit vast beamen. Nog nooit in het Rijksmuseum geweest? Doe dit dan snel, want niemand zal hier spijt van krijgen.

Het Rijksmuseum is populair. Dit blijkt wel uit alle grote bedrijven die hun naam verbonden hebben aan dit bijzondere museum. De grootste namen van de Nederlandse bedrijfswereld sponsoren namelijk maar al te graag. Er wordt goed voor gezorgd dat het museum voort kan blijven bestaan. Zo is er een mogelijkheid voor individuen om te schenken, voor bedrijven om te sponsoren en voor fondsen en stichtingen om zich aan allerlei projecten te koppelen.

Door de jaren heen heeft het Rijksmuseum niet altijd op dezelfde plaats gezeten. Dit opende namelijk voor het eerst in Den Haag. Toentertijd was het nog Nationale Kunstgalerij genaamd. Dit was in het jaar 1800. Het pand waar het zat was Huis ten Bosch. Een kleine tien jaar later verhuisde het alweer naar het Paleis op de Dam in Amsterdam. Vervolgens verhuisde het binnen Amsterdam nog een keer. Dit was naar het Trippenhuis. Veel mensen waren echter van mening dat dit niet de meest geschikte locatie was voor een dergelijk museum.

Dit ging nog een aantal jaren zo door tot men uiteindelijk besloot dat er een echt Nationaal Museum moest gaan komen. Pierre Cuypers had de eer om als architect het nieuwe Rijksmuseum te gaan ontwerpen. Het eerst ontwerp viel echter niet echt in de smaak, en voordat Cuypers dan ook daadwerkelijk begon met het ontwerp was het al laat in de negentiende eeuw. Nadat het oorspronkelijke gebouw een aantal renovaties onderging en een stukje moderner werd gemaakt, werd het de imposante structuur die we vandaag de dag kennen. Het is momenteel zeker één van de mooiste gebouwen die onze hoofdstad rijk is.